Logo Jolt Media

Hoe creëer je een video die op verschillende platformen werkt?

Jelte de Jong • mrt. 16, 2023

Tips om video in te zetten op meerdere platformen

Heb je ooit een video gemaakt die er fantastisch uitzag op YouTube, maar op andere platforms niet zo goed presteerde? Het kan frustrerend zijn om veel tijd en energie te investeren in het maken van een video, alleen om te ontdekken dat het niet goed werkt op andere platforms.


Gelukkig zijn er een aantal tips en trucs die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat je video er geweldig uitziet en goed presteert, ongeacht het platform waarop je hem plaatst. In dit artikel laten we zien hoe je een video maakt die op verschillende platformen werkt.

Hoe creëer je een video die op verschillende platformen werkt?

Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van een video die op verschillende platformen werkt. Elke website of app heeft zijn eigen specificaties en eisen voor de videoformaten die het ondersteunt. Zo heeft Instagram bijvoorbeeld verschillende vereisten dan Facebook of YouTube.


Bovendien heeft elk platform zijn eigen doelgroep, dus moet je rekening houden met wat je wilt communiceren en wie je wilt bereiken met je video.


Om ervoor te zorgen dat je video op elk platform goed werkt, moet je daarom nadenken over de volgende zaken:

  • Het formaat van je video
  • De afmetingen van je video
  • De beeldverhouding van je video
  • Het doel van je video
  • De doelgroep van je video

Laten we deze factoren eens nader bekijken.

1. Kies het juiste formaat

Verschillende platforms ondersteunen verschillende videoformaten. Het is belangrijk om het juiste formaat te kiezen, zodat je video goed werkt op elk platform.



  • Voor YouTube: .MP4, .MOV of .AVI-bestanden met de H.264-codec
  • Voor Facebook: .MP4 of .MOV-bestanden met de H.264-codec
  • Voor Instagram: .MP4 of .MOV-bestanden met de H.264-codec
  • Voor TikTok: .MP4-bestanden met de H.264-codec

2. Kies de juiste afmetingen

Elk platform heeft zijn eigen afmetingen voor video's. Het is belangrijk om de juiste afmetingen te kiezen om te voorkomen dat de video er niet goed uitziet of dat belangrijke informatie wordt afgesneden.


  • Voor YouTube: 1280 x 720, 1920 x 1080 en etc.
  • Voor Facebook: 1280 x 720
  • Voor Instagram: 1080 x 1080 of 1920 x 1080
  • Voor TikTok: 1080 x 1920

3. Kies de juiste beeldverhouding

De beeldverhouding verwijst naar de verhouding tussen de breedte en hoogte van je video. Het is belangrijk om de juiste beeldverhouding te kiezen voor elk platform, omdat het kan verschillen tussen de platformen en invloed heeft op hoe de video eruit ziet.


  • Voor YouTube: 16:9
  • Voor Facebook: 16:9 of 1:1
  • Voor Instagram: 1:1 of 4:5
  • Voor TikTok: 9:16

4. Bepaal het doel van je video

Het is belangrijk om te weten wat het doel van je video is, zodat je de inhoud en de stijl van je video kunt aanpassen aan de doelgroep en het platform. Wil je bijvoorbeeld meer verkeer naar je website genereren of je merkbekendheid vergroten?

5. Ken je doelgroep

Elk platform heeft zijn eigen doelgroep. Het is belangrijk om te weten wie je doelgroep is, zodat je je video kunt aanpassen aan hun interesses en gedrag. Bijvoorbeeld, Instagram heeft een jonger publiek en TikTok heeft een jonger, meer visueel georiënteerd publiek.

Video maken voor alle platformen

6. Maak een korte en krachtige intro

Een goede intro is belangrijk om de aandacht van de kijker te trekken en hen te overtuigen om verder te kijken. Zorg ervoor dat je intro kort en krachtig is en dat het de kijker nieuwsgierig maakt naar wat er nog gaat komen.

7. Maak gebruik van ondertiteling

Ondertiteling is belangrijk om ervoor te zorgen dat je video toegankelijk is voor mensen met gehoorproblemen en mensen die de video bekijken zonder geluid. Bovendien kan het helpen om de aandacht van de kijker vast te houden en ervoor te zorgen dat de boodschap van de video overkomt.

8. Maak gebruik van de juiste muziek

Muziek kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de sfeer en de emotie van je video. Zorg ervoor dat je muziek gebruikt die past bij het doel van je video en de doelgroep. Let er ook op dat je de juiste licentie hebt om de muziek te gebruiken.

Conclusie

Het maken van een video die op verschillende platformen werkt, kan een uitdaging zijn. Maar door rekening te houden met het formaat, de afmetingen, de beeldverhouding, het doel en de doelgroep, kun je ervoor zorgen dat je video op elk platform succesvol is. Vergeet niet om een korte en krachtige intro te maken, gebruik te maken van ondertiteling en de juiste muziek te kiezen. Door deze tips te volgen, kun je een video maken die de aandacht trekt en de boodschap effectief overbrengt op verschillende platformen.


Als je deze stappen volgt, kun je een video maken die opvalt op elk platform en die de gewenste resultaten oplevert. Het kan wat extra werk vergen, maar het is de moeite waard om te investeren in een video die de aandacht trekt en de doelgroep bereikt.


Dus, hoe creëer je een video die op verschillende platformen werkt? Door rekening te houden met het formaat, de afmetingen, de beeldverhouding, het doel en de doelgroep, en door gebruik te maken van ondertiteling, een korte en krachtige intro en de juiste muziek. Volg deze tips en je bent goed op weg naar een succesvolle video die op elk platform werkt!


Veelgestelde Vragen

  • Moet ik dezelfde video op elk platform plaatsen?

    Nee, het is belangrijk om je video aan te passen aan het platform en de doelgroep. Elk platform heeft zijn eigen specificaties en doelgroep.


  • Moet ik rekening houden met de beeldverhouding bij het maken van mijn video?

    Ja, de beeldverhouding kan van invloed zijn op hoe je video eruit ziet op verschillende platformen. Zorg ervoor dat je de juiste beeldverhouding gebruikt voor elk platform.

  • Is ondertiteling belangrijk?

    Ja, ondertiteling is belangrijk om ervoor te zorgen dat je video toegankelijk is voor iedereen en om de boodschap van de video over te brengen.

Een unieke video laten produceren?

Wees verzekerd van kwaliteit en een helder plan.

Vraag nu een vrijblijvende offerte aan!

Vrijblijvende Offerte

Meer weten over videoproductie?

Jolt Media - Blogs

Drone video laten maken
door Jelte de Jong 14 mrt., 2024
Drone video's bieden een uniek perspectief dat vroeger ondenkbaar was. Maar wat maakt een drone video zo speciaal, en waarom zou je overwegen er een te laten maken?
Storyboard maken
door Jelte de Jong 14 mrt., 2024
Hoe begin je met het maken van een storyboard? Deze blog neemt je mee door de basisprincipes en laat zien hoe je een storyboard maakt dat jouw visie effectief communiceert.
Hoe maak je een succesvolle crowdfunding video?
door Jelte de Jong 14 mrt., 2024
Een Crowdfunding video is erg belangrijk om doelstellingen te kunnen behalen en je bedrijf te groeien. Vandaag geven we jou 10 tips om het meeste uit jouw video te halen!
Meer posts

Wat een professionele video voor jou gaat betekenen

Kom in contact
Share by: