Logo Jolt Media

10 Tips voor succesvolle crowdfunding video

Jelte de Jong • mrt. 14, 2024

10 Tips voor een succesvolle crowdfunding video

Crowdfunding is een krachtige tool geworden voor ondernemers, uitvinders, en creatievelingen om hun projecten en dromen te realiseren. Het hart van elke succesvolle crowdfunding campagne? Een onweerstaanbare video. Een video die niet alleen informeert, maar ook inspireert, motiveert, en overtuigt. In dit artikel delen we 10 essentiële tips voor het creëren van een succesvolle crowdfunding video die jouw project naar nieuwe hoogten zal tillen.

crowdfunding video

1. De kracht van een goede start

Het belang van de eerste indruk

Allereerst, het belang van een sterke opening kan niet genoeg benadrukt worden. Je hebt letterlijk maar één kans om een eerste indruk te maken, en die kans mag je niet verkwanselen. Denk aan het begin van je video als de openingszin van een boek of de entree van een filmster op de rode loper; het moet opvallen, het moet schitteren, en het moet de toon zetten voor alles wat volgt.

Preview of teaser

Een andere strategie is het gebruik van een korte preview of teaser van wat komen gaat in de video. Dit is een beproefde methode in de filmindustrie, waar trailers de kijkers een voorproefje geven van de meest spannende, emotionele of grappige momenten van de film. Door een soortgelijke aanpak te gebruiken in je crowdfunding video, geef je kijkers een reden om betrokken te blijven. Ze weten dat er iets waardevols of interessants aankomt, en dat maakt de kans groter dat ze zullen blijven kijken.

Gebruik visuals en audio voor sterke intro

Maar het is niet alleen wat je zegt, het is ook hoe je het zegt. De visuele en auditieve elementen van je video's opening zijn net zo belangrijk. Een opvallende visuele, of een meeslepend stuk muziek kan wonderen doen voor het vasthouden van de aandacht. Het gaat erom een sfeer te creëren die past bij de boodschap die je wilt overbrengen. Of je nu streeft naar inspiratie, urgentie, of vreugde, de juiste combinatie van beelden en geluid kan je boodschap versterken en de kijker vanaf het begin emotioneel betrekken

2. Vertel jouw verhaal

Het belang van authenticiteit

Authenticiteit speelt een cruciale rol in het verbinden met je publiek en het succesvol maken van je crowdfunding campagne. In een tijdperk waarin consumenten dagelijks overspoeld worden met marketingboodschappen, is het vermogen om echt en oprecht over te komen niet alleen verfrissend, maar ook uiterst effectief. Mensen zijn van nature geneigd om relaties op te bouwen met anderen die ze vertrouwen en waarmee ze zich kunnen identificeren. Daarom is het zo belangrijk om het ware verhaal achter jouw project te delen. Het gaat hier niet alleen om het benadrukken van de functies of voordelen van je product of idee, maar om het delen van je passie, je drijfveren, en de reis die je hebt afgelegd om je droom te verwezenlijken.

Mijlpalen, uitdagingen en lessen

Vertel over de uitdagingen die je hebt overwonnen, de lessen die je hebt geleerd, en de mijlpalen die je hebt bereikt. Dit soort verhalen zijn niet alleen boeiend, maar stellen je ook in staat om een diepere emotionele connectie met je kijkers te ontwikkelen. Het laat zien dat achter het project een persoon of een team staat met dromen en vastberadenheid. Deze persoonlijke touch maakt je project relatable en herkenbaar voor potentiële backers, wat essentieel is voor het opbouwen van vertrouwen.

Mijlpalen vertellen crowdfunding video

3. Toon het probleem en jouw oplossing

Elk product of project dat financiering zoekt, lost een probleem op. Maak duidelijk welk probleem jouw project aanpakt en hoe. Wees specifiek en laat zien hoe jouw oplossing werkt en waarom het effectief is.

Beschrijf de beginsituatie

Begin met het beschrijven van de situatie die heeft geleid tot het probleem. Wie ondervindt er last van? Hoe beïnvloedt het hun dagelijks leven of werk? Dit helpt om een scenario te schetsen waarmee kijkers zich kunnen identificeren. Vervolgens, illustreer de omvang van het probleem. Gebruik data, onderzoek, of getuigenissen om te laten zien dat dit geen geïsoleerd geval is, maar een wijdverbreide kwestie die aandacht verdient. Door het probleem op deze manier te kaderen, versterk je de urgentie en het belang van het vinden van een oplossing.

Impact van jouw oplossing

Wanneer je overgaat tot het presenteren van jouw oplossing, is het belangrijk om niet alleen te focussen op de functionaliteit, maar ook op de impact. Hoe verandert jouw oplossing de situatie ten goede? Op welke manier maakt het het leven van de betrokkenen beter, eenvoudiger, of vervullender? Wees hierbij specifiek en concreet. Als je bijvoorbeeld een innovatief huishoudelijk apparaat ontwikkelt, leg dan uit hoe het ontwerp tijd bespaart, energie-efficiëntie verbetert, of gebruikers een niveau van gemak biedt dat voorheen niet beschikbaar was.

Beschrijven van situatie crowdfunding

4. Benadruk de uniciteit van jouw project

Wat onderscheidt jouw project?

Jouw project is uniek, of het nu gaat om een revolutionair product, een service die inspeelt op onvervulde behoeften, of een creatief project met een nieuwe invalshoek. Belicht in je video duidelijk deze unieke aspecten.

Visualiseer de Uniciteit

Gebruik close-ups, testimonials, en achter-de-schermen beelden om de bijzondere kenmerken van jouw project te tonen. Vertel het verhaal achter de inspiratie, de uitdagingen, en jouw visie.

Bewijs en Emotie

Zet grafieken, animaties en vergelijkingen in om de voordelen en verschillen met bestaande oplossingen visueel te ondersteunen. Bouw een emotionele connectie op door persoonlijke verhalen en de impact van jouw project.

5. Maak een emotionele connectie

Het creëren van een emotionele connectie met je publiek is een krachtige manier om je crowdfundingcampagne te versterken. Dit doe je het meest effectief door het gebruik van persoonlijke verhalen en ervaringen die resoneren met de kijker. Het menselijk brein is bedraad om verhalen te onthouden, vooral die welke emoties oproepen. Door jouw eigen reis, inclusief de ups en downs, te delen of door de ervaringen te belichten van degenen die direct voordeel hebben gehad bij jouw project, maak je niet alleen jouw campagne relatable, maar inspireer je ook actie.

De Kracht van Persoonlijke Verhalen

Persoonlijke verhalen bieden een uniek inzicht in de drijfveren achter jouw project. Ze illustreren niet alleen de passie en toewijding die je hebt voor je onderneming, maar benadrukken ook de menselijkheid erachter. Dit kan gaan om het verhaal van een uitdaging die je hebt overwonnen, een inspiratiemoment dat het idee voor jouw project aanwakkerde, of de impact die jouw project heeft gehad op een individu of gemeenschap.

Visualiseer Emoties

Maak gebruik van video om deze verhalen en emoties tot leven te brengen. Visuele en auditieve elementen kunnen de emotie van een verhaal versterken, waardoor de kijker zich nog meer verbonden voelt. Of het nu gaat om een lach, een traan, of een moment van realisatie, het visueel delen van deze momenten kan de impact van je boodschap vergroten.

storytelling in video voor emotie

6. Gebruik van testimonials

Het integreren van testimonials in jouw campagne benadrukt het cruciale belang van sociale bewijskracht voor het succes van je project. Testimonials, vooral wanneer ze worden gepresenteerd in de vorm van een testimonialvideo, dienen als krachtig bewijs van de impact en waarde van jouw project. Deze getuigenissen van tevreden klanten, toegewijde supporters, of gerespecteerde experts binnen jouw vakgebied voegen een authentiek en overtuigend element toe aan je boodschap, waardoor potentiële backers meer vertrouwen krijgen in jouw project.

Het Versterken van Geloofwaardigheid met Testimonialvideo's

Een testimonialvideo brengt de ervaringen van mensen tot leven op een manier die tekst of foto's niet kunnen. Door daadwerkelijk de gezichten en stemmen van tevreden gebruikers of experts te zien en te horen, krijgen potentiële backers een dieper inzicht in hoe jouw project anderen heeft beïnvloed. Het gebruik van testimonialvideo's in je campagne laat zien dat jouw project niet alleen wordt ondersteund door claims die je zelf maakt, maar ook door de positieve ervaringen van anderen.

7. De rol van visuals

Kwaliteit van de visuals

Hoogwaardige visuals, zoals foto's, grafieken, infographics en video's, dragen bij aan de professionele uitstraling van je project en wekken vertrouwen bij je doelgroep. In een online omgeving zijn ze essentieel voor het opvallen en geloofwaardig overkomen. Een scherpe afbeelding of video kan het verschil maken tussen opvallen en onopgemerkt blijven.

Visualisatie van complexe informatie

Een van de grootste uitdagingen bij het presenteren van een project, vooral als het technisch of innovatief van aard is, ligt in het uitleggen van complexe concepten op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Visuele hulpmiddelen zoals grafieken, diagrammen, en infographics kunnen hierbij van onschatbare waarde zijn. Ze helpen niet alleen om complexe informatie te vereenvoudigen, maar bevorderen ook een sneller begrip en retentie bij je publiek.

De kracht van consistentie in visuele branding

Consistentie in je visuele content draagt bij aan merkherkenning en helpt om een samenhangend verhaal rond je project te bouwen. Door een consistente stijl, kleurenpalet en typografie te gebruiken, creëer je een visuele identiteit die je publiek zal herkennen en onthouden. Dit is vooral belangrijk in een crowdfundingcampagne, waar het doel is om een gemeenschap rond je project te bouwen en te onderhouden.

gebruik van infographics crowdfunding

8. Gebruik een sterke call-to-action

Het belang van een krachtige call-to-action in jouw crowdfundingvideo kan niet genoeg worden benadrukt. Deze cruciale component fungeert als het sluitstuk van je presentatie, een directe uitnodiging aan de kijker om een actieve rol te spelen in het realiseren van jouw visie.

Creëer Urgentie en Benadruk Belang

Het is belangrijk om urgentie te creëren rond jouw call-to-action. Dit kun je doen door te benadrukken wat er op het spel staat en wat het succes van het project betekent voor jou en de gemeenschap die je hoopt te dienen. Leg uit waarom snelle actie noodzakelijk is en wat de consequenties zijn als het project niet de benodigde ondersteuning krijgt. Dit helpt om het gevoel van noodzaak te vergroten en kan kijkers aanzetten tot sneller handelen.

Bied Duidelijke Instructies

Maak je instructies helder en simpel. Leg uit hoe kijkers bijdragen aan de campagne en deel specifieke aanwijzingen voor het delen van de video. Vertel waar en hoe ze zich kunnen inschrijven voor updates en wat voor informatie ze krijgen. Duidelijke instructies vergroten de kans op actie.

Gebruik Visuele Elementen

Overweeg om visuele cues te gebruiken, zoals knoppen of pijlen in je video, om de aandacht te vestigen op je CTA. Dit kan helpen om de boodschap te versterken en kijkers visueel te begeleiden naar de actie die je van hen verlangt.

Call to action

9. Muziek & geluid

De impact op sfeer

Muziek en geluid spelen een onmisbare rol in het creëren van de juiste sfeer voor jouw crowdfundingvideo. Ze hebben de unieke kracht om de toon te zetten en emoties op te roepen, waardoor de algehele impact van je video wordt versterkt. Een zorgvuldig gekozen soundtrack en weloverwogen geluidseffecten kunnen het verhaal dat je wilt vertellen, ondersteunen en verrijken.

Versterking van Emotionele Impact

De emotionele lading van muziek kan de boodschap van je video kracht bijzetten. Of je nu streeft naar inspiratie, hoop, urgentie, of een gevoel van gemeenschap, de juiste muziek kan deze emoties oproepen bij je publiek. Het is belangrijk om muziek te kiezen die resonantie vindt met de inhoud en de gewenste uitkomst van je video. Een inspirerende, uplifting melodie kan bijvoorbeeld een gevoel van mogelijkheid en optimisme creëren, wat cruciaal kan zijn voor het aansporen van potentiële backers om actie te ondernemen.

Het Belang van Geluidseffecten

Naast muziek spelen geluidseffecten een cruciale rol in het verhogen van de authenticiteit en de betrokkenheid bij de video. Ze kunnen helpen bij het creëren van een realistischere kijkervaring door de visuele elementen van de video te complementeren. Of het nu het geluid van een machine in werking is, het ruisen van de wind, of het geluid van mensen die samenwerken, geluidseffecten voegen een extra laag toe aan de storytelling en helpen om de kijker nog meer in de video te trekken.

10. Promotie van de crowdfundvideo

De promotie van jouw crowdfundingvideo is een cruciale stap in het succes van je campagne. Na de creatie van een overtuigende video, is het essentieel om deze zo breed mogelijk te verspreiden. Sociale media spelen hierbij een sleutelrol, dankzij hun vermogen om snel en effectief een groot publiek te bereiken. Platforms zoals Facebook, Twitter, Instagram, en LinkedIn bieden uitstekende kansen om je video onder de aandacht te brengen bij potentiële supporters.

Sociale Media Strategie

Ontwikkel een plan voor het delen van je video en aanvullende content op sociale media. Gebruik relevante hashtags en engageer actief met je doelgroep om betrokkenheid te stimuleren.

Community Engagement

Moedig je netwerk aan om je video te delen, waardoor het bereik vergroot wordt. Toon waardering voor elke deelactie om de gemeenschapsgeest te versterken.

Cross-Promotie

Werk samen met influencers of gerelateerde projecten voor een groter bereik en voeg geloofwaardigheid toe door partnerschappen met relevante organisaties.

Analyse en Optimalisatie

Evalueer de prestaties van je promotie-activiteiten via sociale media analytics en pas je aanpak aan voor maximale impact.


Door een combinatie van strategische planning, community engagement, cross-promotie, en continue optimalisatie, kun je de zichtbaarheid van je crowdfundingproject aanzienlijk verhogen.

Conclusie

Een succesvolle crowdfunding video maken is geen eenvoudige taak, maar met de juiste aanpak en aandacht voor detail, kun je een video creëren die jouw project de boost geeft die het nodig heeft. Onthoud dat jouw video het hart en de ziel van jouw campagne is; het vertelt jouw verhaal, deelt jouw visie, en inspireert anderen om deel uit te maken van jouw reis. Succes!

Een video laten maken?

Wil je na het lezen van deze blog meer informatie over de mogelijkheden van videoproductie? Vul het contactformulier hieronder in en kom volledig vrijblijvend met ons in contact!

Kom in contact

Veelgestelde Vragen

  • Hoe lang moet mijn crowdfunding video zijn?

    De ideale lengte van een crowdfunding video varieert, maar over het algemeen wordt aangeraden om het tussen de 2 en 3 minuten te houden. Dit biedt voldoende tijd om je boodschap over te brengen zonder de aandacht van de kijker te verliezen.

  • Moet ik een professional inhuren om mijn video te maken?

    Het inhuren van een professional kan een goede investering zijn, vooral als je zelf niet over de benodigde apparatuur of vaardigheden beschikt. Een professioneel gemaakte video kan de kwaliteit en effectiviteit van je campagne aanzienlijk verbeteren. Echter, met de juiste tools en een beetje creativiteit kun je ook zelf een overtuigende video maken.

  • Hoe belangrijk is de kwaliteit van de video?

    De kwaliteit van de video is uiterst belangrijk. Een video van hoge kwaliteit wekt vertrouwen en professionaliteit op, terwijl een video van lage kwaliteit potentiële supporters kan afschrikken. Zorg ervoor dat je video helder, goed belicht, en met goed geluid is.

  • Kan ik meer dan één video voor mijn campagne gebruiken?

    Ja, het gebruiken van meerdere video's kan zelfs voordelig zijn. Je kunt verschillende aspecten van je project belichten, updates delen, en specifieke oproepen tot actie maken. Dit houdt je campagne dynamisch en engageert je publiek gedurende de hele campagneperiode.

  • Hoe meet ik het succes van mijn video?

    Het succes van je video kan gemeten worden aan de hand van verschillende indicatoren, zoals het aantal keer dat de video is bekeken, de hoeveelheid geld die is ingezameld na het lanceren van de video, het aantal shares op sociale media, en de betrokkenheid van het publiek (bijvoorbeeld via comments en likes). Veel platforms bieden gedetailleerde analytics die je inzicht geven in hoe je video presteert.

Meer weten over videoproductie?

Jolt Media - Blogs

Drone video laten maken
door Jelte de Jong 14 mrt., 2024
Drone video's bieden een uniek perspectief dat vroeger ondenkbaar was. Maar wat maakt een drone video zo speciaal, en waarom zou je overwegen er een te laten maken?
Storyboard maken
door Jelte de Jong 14 mrt., 2024
Hoe begin je met het maken van een storyboard? Deze blog neemt je mee door de basisprincipes en laat zien hoe je een storyboard maakt dat jouw visie effectief communiceert.
Videoproductie
door Jelte de Jong 14 mrt., 2024
Als je besluit om videocontent te produceren, rijst al snel de vraag: "Moet ik een videoproductie bedrijf inhuren of kan ik het zelf doen?" In deze blog geven we antwoord op deze vraag.
Meer posts

Wat een professionele video voor jou gaat betekenen

Kom in contact
Share by: